Afvallen? Houd je emoties in de gaten!


 

Succesvol afvallen door de bril van The Mind Fitness betekent dat je mentaal, fysiek en emotioneel in balans moet zijn. Alleen dan kun je verkeerde eetgewoontes aanpassen.

Het is vreemd dat bijna geen enkele dieetgoeroe hier echt bij stil staat. Slechte eetgewoontes komen vaak voort uit troost zoeken voor iets wat je emotioneel heeft geraakt. In je kindertijd kreeg je een snoepje van je moeder als je was gevallen, als troost om de pijn te verzachten. Het begin van een slechte gewoonte. Wij weten nu dat snoep niet goed is voor onze hersenen en ons lichaam. Wil je succesvol vermageren, dan moet je bewust zijn van je emotioneel kwetsbare momenten. Dat zijn de momenten dat je een aanval doet op de koelkast om je vol te stoppen met verkeerde lekkernijen.

 

De Belg Peter Pellens heeft een heel interessant boek geschreven over succesvol afvallen waarin hij duidelijk aangeeft hoe je op een succesvolle en duurzame (!) manier kunt vermageren. Naast goede voedingsadviezen over hoe je op een verantwoorde wijze vet en calorieën verbrandt, legt hij heel veel nadruk op het mentale en emotionele aspect van vermageren. Als je zijn aanpak volgt, leef je gezond in een fit lichaam. Hoe vreemd het ook klinkt, de meeste diëten zijn niet gezond en leiden ertoe dat je na afloop van de kuur heel snel weer op het oude gewicht zit. Of erover heen... Dit komt doordat je metabolisme (stofwisseling) door het dieet in een trage stand gaat werken. Eigenlijk weten we dat uit ervaring, maar toch is de dieet industrie gigantisch groot en blijven we onszelf voor de gek houden.

 

De oplossing: Verdiep je in de richtlijnen van goede voeding. Houd het plezierig, hongerlijden mag niet, eet bewust wat minder en beweeg wat meer, maar vooral: diëten is verboden!